Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hubert Administrator
|
Wysłany:
Nie 20:57, 10 Wrz 2006 |
|
|
|
ramzes napisał: | Zatem zamykając wątek wilgotności tytoniu: ten kupiony w Niemczech należy wcześniej odpowiednio spreparować czyli zastosować glicerynę albo specjalny preparat na bazie miodu i gliceryny. Tytonie sprowadzone bezpośrednio od producenta lub z innych krajów są już dobrze "nawilgocone" i nie wymagają żadnych zabiegów.
ZAPRASZAM DO KOLEJNEJ DYSKUSJI: CZY PALENIE FAJKI WODNEJ JEST MNIEJ CZY BARDZIEJ SZKODLIWE?
Jestem w trakcie tłumaczenia paru anieglskojęzycznych artykułów na ten temat ale jeśli ktoś ma jakieś dane to zapraszam. |
Albercik napisał: | To może tę dystkusje przenieść do nowego tematu?(jeśli tak to treść tego posta też prosze przenieść, żeby pasowala w odpowiednie miejsce )
Co do szkodliwości, to można ją rozpatrywać tylko z innymi palnymi używkami, np papierosami. Na tytoniu nakhli jest napisane, że ma 0,5% nikotyny, czyli 8 razy mniej niż w papierosie (4%) a substancji smolistych 0. I to jest zaleta filtra wodnego. Ciężkie substancje smoliste zostają w wodzie, to samo dzieje się z trującym tlenkiem węgla. Także to co wciągamy, to jest tak naprawde aromacik i minimalna ilość produktów spalania, także shisha bije papierosy na głowę.
A tytoń miętowy (nie tak jak w papierosach tylko filtr) pomaga na gardziołko także palenie to zdrowie |
Zgodnie z prośbą - ponownie rozpoczynam dyskusję tylko, że w nowym temacie
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Pon 18:22, 09 Paź 2006 |
|
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Niestety doba ma 24h i nie mam czasu na tłumaczenia ale zeby watek za długo nie stał w miejscu to piszę :
Albercik, z tymi procentami i miligramami nikotyny i substancji smolistych to jest różnie, bo właśnie niektorzy podają tak a inni w mg. A kłopot jest w tym do czego te procenty odnieś??? 0,5% całej masy tytoniu czy co?
Na opakowaniu [El Hennawy] sprowadzonym i sprzedawanym legalnie w Polsce,a więc z banderolami itd. jest informacja o szkodliwosci tego wyrobu. Oto co pisze: "NIKOTYNA: 0.5mg, TLENEK WĘGLA 0,00mg" i to niezależnie od masy tytoniu (mam zarówno dużą paczkę 170gr jak i małą 35 gr) - więc taka mała nieścisłość bo jak tyle samo nmikotyny w różnych objętosciach ?!? W wersji angielskiej napisów zamiast 0.5mg jest 0.5% !!!
I tak pisze na większości wyrobów (jeśłi mamy normalne pismo a nie krzaczki )
PS. Na opakowaniach SERBETLI wogóle nie pisze - i dobrze, bo jak coś tak fajnego jak shisha może być szkodliwe ?
Wkrótce obiecane tłumaczenia....
|
|
nargillus zawziety pisarz forumowy
|
Wysłany:
Wto 8:49, 10 Paź 2006 |
|
|
|
Nie wiem czy to jest wielka różnica z tymi % i mg. Zależy od masy samej paczki...
Tak czy inaczej jestem przekonany o tym, że palenie fajki jest znacznie zdrowsze od palenia papierosów... Wystarczy po skończonej konsumpcji tytoniu w shishy, powąchać wodę wylewaną z flakonu
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Sob 15:34, 14 Paź 2006 |
|
|
|
No właśnie! Różnica może wyjść znaczna jeśli wezmiemy pod uwagę masę tytoniu !!!
A co do szkodliwości to jedną z trujących substancji są substancje smoliste osiadające w płuchach przy paleniu.
JEDNAKŻE DROGA KTÓRĄ PRZEBYWA DU\YM OD MIEJSCA POWSTANIA DO NASZYCH PŁUC JEST ZDECYDOWANIE DŁUŻSZA A NA DODATEK DYM ZOSTAJE PRZEPCHNIĘTY PRZEZ FILTR WODNY I ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI SMOLISTYCH JEST RÓWNA ZERU!!!
I to jest fakt!!!
Co do nikotyny cdn. wkrótce!
|
|
duzy maniak forumowy
|
Wysłany:
Nie 23:31, 12 Lis 2006 |
|
|
|
mam mala prosbe, zeby nie porownywac papierosow do fajki wodnej... Bede ciagle baczyl na owoc waszych prac na ten temat
Pozdrawiam!
|
|
|
Wysłany:
Pon 15:39, 13 Lis 2006 |
|
|
|
Czemu by nie porównywać shishy do petów? Tu i tu masz tytoń, co prawda inny i inaczej podany, ale tak czy inaczej wciągasz dym do płuc.. Nie na miejscu to byłoby porównynawnie wciągania dymu z fajki wodnej do wąchania kleju.. Ja uważam, że konfrontacja shisha/pety jest jak najbardziej na miejscu, tak samo jak porównywanie tradycyjnej fajki do wodnej
|
|
duzy maniak forumowy
|
Wysłany:
Pon 16:13, 13 Lis 2006 |
|
|
|
no akurat chodzilo mi o szkodliwosc, ale lajt ;]
|
|
|
Wysłany:
Wto 8:21, 14 Lis 2006 |
|
|
|
przeca mój post też się do tego odnosi
|
|
Quin zagladacz
|
Wysłany:
Nie 8:30, 10 Gru 2006 |
|
|
|
Jako że moj temat został zamkniety wklejam link tutaj.
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
DarkAngel bywalec
|
Wysłany:
Nie 10:06, 10 Gru 2006 |
|
|
|
Też to czytałem, jednakże ja tam w to nie wierzę.
Moim zdaniem to taki sam bullshit jak to, co jest mówione o potocznie nazywanym 'zielsku'. Taka tam "propaganda", która ma na celu zniechęcić - w tym wypadku palaczy hookah - do palenia.
Dla mnie samym wyznacznikiem szkodliwości jest to, że każda firma produkująca melasę pisze, że jest 0,0% substancji smolistych - to już mówi samo za siebie - na płuca to nie szkodzi. Zresztą wszystkie brudy zatrzymują się w wodzie, co potem można sprawdzić? .
A jeśli nie substancje smoliste - których nie ma - to co może szkodzić? Tylko nikotyna... No i tu jest fakt - jej jest mało, bo mało, ale jest. Poza tym porównajcie ilość g tytoniu, który jest w papierosie [malutka waga], a tego, co wkładacie do cybucha [6-7g?]. Myślę, że zawartość nikotyny nie jest wcale tak o wiele mniejsza . Chyba, że rąbnąłem się w obliczeniach.
Jedyny + to to, że ta substancja częściowo się chyba osadza na wewnętrznych częściach fajki, co też można sprawdzić...
Słowem mówiąc - ja bym w to nie wierzył .
|
|
Laskowik zawziety pisarz forumowy
|
Wysłany:
Nie 15:56, 10 Gru 2006 |
|
|
|
hehe wystarczy wziać chusteczke higieniczna i w nią dmuchnąć dymem papierosowym a bajabongosowym i widac od razu po jakim dymie syf sie osadza...
|
|
dr_zgon forum-o-fil
|
Wysłany:
Wto 21:52, 12 Gru 2006 |
|
|
|
Witam
Jestem nowy na forum-od pewnego czasu miłośnikiem faji wodnej, a od wakacji posiadaczem własnej .
Co do szkodliwości sheeshy..wydaje mi się że pomijacie kwestię szkodliwości samego węgla, który też na pewno ma swój wkład w szkodliwość samego palenia. Myślę, że należałoby wziąć m.in. pod uwagę substancje które sprawiają że sheeshowe węgielki rozpalają się tak szybko.
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Wto 22:43, 12 Gru 2006 |
|
|
|
Dlatego warto mimo wszystko korzystać z węgla z kokosa, który jest jak najbardziej naturalny choć nie dla leniwych
|
|
r3s0urc3 Moderator
|
Wysłany:
Pon 20:30, 18 Gru 2006 |
|
|
|
W Egipcie juz nawet sa w sklepach takie filtry zakladane do glowicy, cos a'la filtr z papierosa. Moim zdanie jest to profanacja, a jak sie ktos boi to niech nie pali.
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Pon 20:33, 18 Gru 2006 |
|
|
|
takie filtry sa i w polsce, sam z takich palilem :>
ale jak sam mowisz, profanacja ...
|
|
r3s0urc3 Moderator
|
Wysłany:
Pon 20:57, 18 Gru 2006 |
|
|
|
Możliwe, ja tam nie mam pojęcia co i gdzie u nas kupić bo zaopatruje się regionalnie. Ale otworzyli u nas sklep z wyrobami tytoniowymi, ciekawe czy maja melase i po ile Co do szkodliwosci to w Egipcie ludzie palą całe życie i nic im zbytnio nie jest. Wiadomo, że kto marychy do tytoniu dosypuje(obsluga hotelowa nam proponowała 0.o) to długo nie pociągnie.
|
|
DarkAngel bywalec
|
Wysłany:
Pon 21:05, 18 Gru 2006 |
|
|
|
r3s0urc3 napisał: | Ale otworzyli u nas sklep z wyrobami tytoniowymi, ciekawe czy maja melase i po ile |
Jeśli chodzi o Nakhlę pewnie koło 14zł. Tak bynajmniej u mnie w mieście jest ;/. Słowem mówiąc - zawsze bardziej będzie opłacać się zamówić na allegro, niż kupić w lokalnym sklepie .
Cytat: | Wiadomo, że kto marychy do tytoniu dosypuje(obsluga hotelowa nam proponowała 0.o) to długo nie pociągnie. |
Nie generalizujmy.
Wielu smokerów, którzy palą "od czasu do czasu" trzymają się lepiej niż palacze tytoniu. We wszystkim trzeba znaleźć umiar. Dla wiadomości - ja nie palę.
Pozdrawiam.
|
|
greatdee forum-o-fil
|
Wysłany:
Pon 21:05, 18 Gru 2006 |
|
|
|
A to od marychy sie umiera??
Zdania są podzielone. I pewnie tak jest, że jednak trochę szkodliwa jest. Jak wszystko zresztą!!
Ale życie jest za krótkie, żeby sobie odmawiac przyjemności
|
|
|
Wysłany:
Pon 22:35, 18 Gru 2006 |
|
|
|
Co fakt to fakt.. od marychy się nie umiera.. ani nie dostaje AIDS. Gdzieś czytałem, że musiałbyś zjeść 8kg marichuany lub wypalić jakieś 600 joint'ów, żeby przedawkować (dane +/- nie pamiętam już, ale były kosmiczne).
Nie ma tu chyba nic więcej do dodania. Szkodzi, owszem, ale to się wręcz czuje, że nie tak jak papierosy.
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Wto 16:55, 19 Gru 2006 |
|
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
o, y, też coś znalazłem
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bärt dnia Pią 22:58, 29 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|