Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bärt Administrator
|
Wysłany:
Śro 19:30, 07 Lut 2007 |
|
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Kupiłeś tytoń, który widocznie już długo na Ciebie czekał na sklepowej półce ? A może, zapomniałeś dobrze zamknąć otwartego pudełka i ulubiona melassa przypomina teraz bardziej wiór niż tytoń ?
Zrób coś z tym! Wystarczy trochę gliceryny, dostępnej w każdej aptece, za istne grosze...
Zaopatrzywszy się w glicerynę bierzemy się do "roboty ". Przekładamy tytoń do miseczki i polewamy go gliceryną, 1 łyżka stołowa na 50g tytoniu. ! Ostrożnie z gliceryną - za dużo spowoduje częściową utratę smaku tytoniu podczas palenia !
Mieszamy, przekładamy tytoń z powrotem do opakowania. E voila - tytoń naprawiony ;>
Zdarza się jednak, że tytoń jest już tak wyschnięty, że nawet hektolitry gliceryny nie pomagaja, wtedy czas najwyższy zaopatrzyć się po prostu w nowy...
copyright by [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
|
stan bywalec
|
Wysłany:
Śro 20:13, 07 Lut 2007 |
|
|
|
Kupiłem ostatnio brzoskwinie nakhli i była tak jak napisałeś jak wiór. W aptece zakupiłem dzisiaj za 1,90 glicerynę i mam nadzieję, że pomoże. Moje pytanie czy tytoń po zmieszaniu z gliceryną jest od razu gotowy do palenia czy musi swoje odleżeć?
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Czw 21:22, 08 Lut 2007 |
|
|
|
Też dostałem taki tytoń, El-Baz z niemiec, winogrono, normalnie mozna nim było gwoździe wbijać...zobaczymy jaki efekt da glicerynka
|
|
r3s0urc3 Moderator
|
Wysłany:
Czw 23:30, 08 Lut 2007 |
|
|
|
no gliceryna dobry patent, nie raz ratowala wagon zaschnietego tytoniu...
Ramzes watpie czy w Twoim przypadku pomoze..
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Czw 23:38, 08 Lut 2007 |
|
|
|
@ r3s0urc3,
Powinna pomóc. Niemcy właśnie gliceryną się ratują w najgorszym przypadku.
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Sob 10:01, 10 Lut 2007 |
|
|
|
No cóż, dymu było mnóstwo, zaś smaku prawie wogóle. Myślę że tu pomogła by tylko ta zalewka miodowa jakaś tam na tak suchy tytoń. Niestety....
|
|
r3s0urc3 Moderator
|
Wysłany:
Pon 22:46, 12 Lut 2007 |
|
|
|
Moje przypuszczenia jednak sluszne, a szkoda. W sumie to tak jakby lody roztopic a potem zamrozic, tez nie beda takie same.
|
|
nightmare bywalec
|
Wysłany:
Pon 20:42, 19 Lut 2007 |
|
|
|
Ja mam inny patent. Do przyschniętego tytoniu wrzucam skórkę cytrusa (cytryna, pomarańcza, mandarynka) Troszkę musi poleżeć (dzień dwa zależy jak zeschnięty tytoń). Dobre też jest gdy tytoń długo leży żeby się nie wysechł. Nauczyłem się tego patentu przy tytoniu papierosowym do gilz. Teraz właśnie sprawdzam go na melasie i efekty mocno zadowalające:) Do reszty tytoniu jaki miałem wrzuciłem teraz jeszcze plasterek cytryny za parę dni powiem jak wrażenia.
|
|
mailito bywalec
|
Wysłany:
Śro 21:20, 09 Maj 2007 |
|
|
|
Wyprobowalem sposob z gliceryna i udalo mi sie wkoncu cos wypalic z Nakhli. Efekt bardzo zadawalajacy. Lekka utrata smaku ale naparwde minimalna. Dodalem mniej gliceryny niz w przepisie (1 lyzka na 50 gram) i bylo naparwde niezle.
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Śro 22:22, 09 Maj 2007 |
|
|
|
mailito,
zawsze lepiej dodac mniej i potem najwyzej troszke dodac, niz zalac na amen
|
|
m2c zawziety pisarz forumowy
|
Wysłany:
Śro 22:24, 09 Maj 2007 |
|
|
|
Ostatnio wymieszalem gliceryne z miodem (czyli zrobilem tzw Molamix sprzedawany w niektorych miejscach za dziwnie wysoka cene) i dodalem to do 4 letniego tytoniu ktory juz lekko zwietrzal. Smak ciezko mi bylo okreslic, zapach zrobil sie bardziej wyrazny (tyton pachnie jak suszone sliwkii z miodowa nutka) oraz sporo zwiekszyly sie ilosci dymu. Gliceryna to dobry sposob na odratowanie tytoniu, naprawde polecam. Nie mieszalem niestety tytoniu z sama gliceryna wiec ciezko mi powiedziec czy miod cos dal oprocz przyjemnego zapachu
|
|
piter007i forum-o-fil
|
Wysłany:
Pią 12:53, 11 Maj 2007 |
|
|
|
ja również używałem, ale samej glicetyny na nakhli (pomarancz, mango, mieta) i szczerze efekty były dużo lepsze
|
|
|