Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Śro 23:02, 20 Wrz 2006 |
|
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Niedawno pokazywałem moją pierwszą fajeczke domowej produkcji- teraz kolej na drugą
[link widoczny dla zalogowanych]
Napiszcie co o niej sądzicie- Na wszystkie pytania chętnie odpowiem- i odrazu pisze- cały czas poszukuje innego dzbana- bardziej pękatego i większego, ten jest tylko tymczasowy:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Remagen dnia Czw 13:09, 21 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Czw 8:36, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
REMAGEN!!!!!!!!!!! Chylę czoła!!!!!!!!!!!!
Fajeczka naprawdę jest ekstra, dlaczego ja takiej nie mam ....
Gratuluję wykonania. Rzeczywiscie z wiekszym dzbanem będzie wszystko ze sobą współgrać.
Oczywiście pytań jest mnóstwo:
1. Jak długo zajęło ci zrobienie tego cuda ?
2. Czy węże są kupione czy też wykonane własnoręcznie?
3. Czy fajka ma standardowe wymiary pozwalające na stosowanie różnych "części zamiennych" dostępnych gdzieś w sklepach?
4. Jaki jest plus/minus koszt wykoania takiej fajki?
5. Czy fajka ma "zaworek"?
I na razie to tyle
Jeszcze raz chylę czoła, fajeczka ekstra!!!!!!!!!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Czw 9:25, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
mega ! gdyby dzban byl troszke wiekszy byloby 10/10, ale tak czy siak jest mega
przylaczam sie do pytan ramzesa
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Czw 9:28, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
Ciesze się że się podoba:)
Teraz odpowiadam na pytania:
1. Fajke robiłem około tygodnia po 2-4 godziny dziennie- róznie bywało z czasem. Jeszcze nie jest zrobiona do końca, zostały jakieś pierdoły do wykonania:)
2. Węże są wykonane własnoręcznie- wewnątrz silikonowy wkład o średnicy wewnętrznej 8mm, na to naciągnięta lina- coś na wzór alpinistycznej, oczywiście pozbawiona środka, na jego miejsce weszła rurka, ustniki dębowe z końcówkami hebanowymi.
3. Cybuchy pasują standardowe, co do reszty raczej nie, fajke robiłem dla siebie z myślą że wszystko sam moge dorobić.
4. Fajka kosztowała mnie około 100zł plus moja praca i części oraz materiały znalezione w domu. Najwięcej kasy pochłoneły węże- lina jest dosyć droga:(
5. Kurde a z tym zaworkiem to moglibyście mi wytłumaczyć co i jak bo niebardzo rozumiem Fajka przy wyjściu na każdy wąż posiada zaworek przeci zwrotny aby nawzajem nie wyciągać sobie dymu.
Pozdrawiam
Remagen
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Czw 13:55, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
Mam propozycję dla barta, żeby zamieścił zdjęcie tego dzieła (oczywiscie za twoją zgodą Remagen) w galerii strony shisha.prv.pl
Jesli chodzi o ten zaworek to gdzieś w dziale shisha/co to jest shisha/ znajdziesz miejsce umieszczenia zaworka.
Jego działanie jest co najmniej dla mnie dziwne bo przez niego wylatuje dym (albo powietrze) wtedy gdy w dzbanie pojawi się za duże ciśnienie (taki zawór bezpieczeństwa).... tylko powiedzcie mi jak tam moze pojawic się na tyle duze ciśnienie ?!?!?
Przecież to nie czajnik
Podoba mi się pomysł z zaworkami zwrotnymi w wężach. Ciekawe czy w fajkach, które mają więcej węży niż jeden jest to wyposażenie standardowe?
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Czw 14:27, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
Niemam nic przeciwko umieszczeniu zdjęcia na stronie. Bardzo się ciesze że moje dzieło się wam podoba:)
Niewiem jak to jest rozwiązane w innych fajkach ale moim zdaniem bez zaworków się nie obejdzie- powietrze zawsze wybiera najprostszą droge a przecież łatwiej jest wyciągnąć powietrze z sąsiednich węży niż przez dzban napełniony wodą.
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Czw 16:59, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
@ ramzes
w te zaworki zwrotne w wielowezowych fajkach nie sa standardowe.
ceny fajek dwuwezowych (73cm) z takowymi zaworkami, ktore znajduja sie w miejscu do ktorego wkalda sie waz, zaczynaja sie od 50 €uro
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Czw 18:41, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
dodalem fotke do galerii
mozna teraz podziwiac to cudo rowniez na stronie [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Czw 21:27, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
No widzisz Remagen jaki biznes na tym można zrobić!!! 50 euro za fajkę ze specjalnymi wężykami, no no.
A ten silikonowy wkład to co to jest??? Rurka???
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Czw 21:51, 21 Wrz 2006 |
|
|
|
A tak z ciekawości- byłby ktoś chętny na taką fajke:P?? i ewentualnie ile by był w stanie za nią zapłacić??
Pytanie czysto teoretyczne bo od września zaczynam studia i nie bede miał czasu na siedzenie w garażu
aha- silikonowy wkład to rurka- używana naprzykład w instalacjach paliwowych w modelarstwie rc- moja druga pasja:)
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Pią 11:21, 22 Wrz 2006 |
|
|
|
A czy z każdej liny da sie ten środek "usunąć"??? Czy to musi być jakaś specjalna lina??? No i jak to zrobić ?
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Pią 12:27, 22 Wrz 2006 |
|
|
|
Ja taką line kupiłem w sklepie z artykułami metalowymi. Na bębnach mają różne grubości- metr użytej przezemnie kosztuje 5zł. Przeważnie( nie zawsze, trzeba sprawdzić w sklepie) lina wewnątrz ma wsadzony taki jakby rdzeń- z cieńszych sznurków, nie posplatanych, które wypełniają oplot- u mnie to niebiesko kolorowe:P i nadają linie okrągły kształt.
Jak wyciągnąć?
bierzemy kawałek liny takiej długości jaka jest nam potrzebna na wąż( ważne żeby była przecięta nożem lub nożyczkami- w sklepach mają specjalne lutownice które tnąc line jednocześnie topią jej końcówki aby sama się nie rozplatała, tylko że wtedy nieuda się nam wyciągnąć środka) Bierzemy jeden koniec liny w dłoń a drugą łapiemy za rdzeń i powoli wyciągamy- powinno iść cąłkiem łatwo.
ja na jeden wąż( 180cm) wykorzystałem 2.5 metra liny- scisneła się na rurce silikonowej i jest grubszy. Potem pozostaje nam już tylko kwestia wykończenia końcówek- to już inny temat:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Remagen dnia Pią 12:31, 22 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Pią 12:30, 22 Wrz 2006 |
|
|
|
pomysl na te weze to jak dla mnie bomba
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Pią 18:55, 22 Wrz 2006 |
|
|
|
Remagen sorki że tak cię ciągniemy za język, ale pomysł przedni. Może byś kontynuował temat i uchylił rąbka tajemnicy .... czyli co z końcówkami węży...PROSIMY!!!!
PS. Chyba ze chcesz zachować tajemnicę??? W każdym razie ja proszę o odpowiedz choćby na maila albo GG
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Pią 22:53, 22 Wrz 2006 |
|
|
|
Ramzes bardzo się ciesze żę was to interesuje:) Dzisiaj jest już późno ale jutro jeżeli chcecie to moge opisać dokładnie krok po kroku powstawanie mojej shishy- może kogoś to zachęci do spróbowania samemu:)
Na gadu też bardzo chętnie z każdym porozmawiam- niestety jestem tylko w godzinach południowych i późnym wieczorem.
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Sob 9:55, 23 Wrz 2006 |
|
|
|
super,
hehhe, zalozymy nowy temat Shisha-zrób to sam
|
|
ramzes forum-o-fil
|
Wysłany:
Sob 10:34, 23 Wrz 2006 |
|
|
|
haha
założymy temat "Adam Słodowy robi fajkę wodną"
Oczywiście Remagen jesteśmy cierpliwi i czekamy na dalszą część niezmiernie intersujących porad
|
|
bärt Administrator
|
Wysłany:
Sob 11:25, 23 Wrz 2006 |
|
|
|
"namow mame, namow tate, zeby pomogli ci w zrobieniu takiej fajki"
|
|
Remagen bywalec
|
Wysłany:
Sob 14:53, 23 Wrz 2006 |
|
|
|
Odnosze wrażenie że się zemnie smiejecie:P
|
|
nargillus zawziety pisarz forumowy
|
Wysłany:
Sob 16:18, 23 Wrz 2006 |
|
|
|
Pomysł przedni, chciałem Ciebie poprosić o opisanie cyklu tworzenia krok po kroku
A z mamom i tatom to byłoby cienżko
|
|
|